Verkstaden som är en digital gigant

May 10, 2024 | Nyheter

De har över 50000 följare på sin Facebook-sida och släpper nya filmer om sina verkstadsjobb nästan varje vecka. Vi har besökt Grufman Bil i norra Stockholm som blivit något av en auktoritet när det gäller Tesla-bilar.

Han är alltid den som står framför kameran och oftast i verkstaden och han berättar ofta om någon av bilarna man jobbar eller jobbat med i verkstaden – för det allra mesta en Tesla. Filmklippen som Grufman Bils ägare och vd Fredrik Grufman publicerar på Youtube och Facebook är populära och ses av många.

Grufman Bil och Fredrik Grufman sticker inte bara ut ur verkstadsmängden genom sina filmer och sin omvittnade skicklighet och hängivenhet när det gäller felsökning, diagnosticering och reparationer utan även genom Fredrik Grufmans villighet att uttrycka åsikter om bilbranschen. Ett exempel ur mängden är den 15 mars då Grufman Bil på sin Facebook-sida udner rubriken ”Gör om fordonsskatten” pläderade för höjd fordonsskatt för framför allt tyngre elbilar och slopad fordonsskatt för veteranfordon.

Grufman Bil är sannolikt också en av få bilverkstäder i Sverige med under tio anställda som har personal som jobbar dedikerat med företagets hemsida. Idag har man tre yngre kilar som jobbar deltid enbart med företagets hemsida – men inte med de andra kanalerna, påpekar Fredrik Grufman — “Jag kör sociala medier-biten helt själv”.

Här är några siffror från april i år över Grufman Bils tunga avtryck i sociala medier:

  • Grufman Bil i sociala medier:
  • Antal följare på Facebook-sidan: ca 65000
  • Antal prenumeranter på Youtube-kanalen: ca 20900
  •    Antal videoklipp på Youtube hittills: ca 260
  •    Antal visningar på senaste Youtube-videon: ca 29000

Det här visste du kanske inte om Fredrik Grufman…

Politiskt engagerad för partiet Medborgerlig Samling i sin hemkommun Järfälla där han är ledamot i kommunfullmäktige.

Till vänster – Fredrik Grufman, ägare och vd Grufman Bil. Foto: Pierre Kjellin